Aktuális

2023. október 16.

Olaszországban, az Iseói-tónál rendezték meg az OPTAIN éves projektértekezletét

Szeptember 19-22. közötti értekezlet számára a Milánói Egyetem adott otthont. A projektkonzorcium 60 képviselője gyűlt össze, hogy megvitassák a munkájuk előrehaladását. Az ülés során az egyes munkacsoportok eddigi tevékenységeinek bemutatására került sor.

Magyar részről az ATK és az OVF minden munkacsoportban érdekelt – a többi partnerhez hasonlóan – azonban az ATK a WP3 munkacsoport vezetője, melynek megbeszélése során az adat-gyűjtés és az adat-harmonizáció bemutatására is sor került, valamint egyeztettek a természetes kisléptékű vízvisszatartó intézkedések (NSWRM) integrált értékelésével foglalkozó WP4 előrehaladásáról.

Az értekezletről további információk itt olvashatók.

2023. október 16.

Elkészültek a pannon régióban, illetve a magyar mintaterületeken alkalmazható intézkedések WOCAT dokumentációi

Az egyes tápanyag- és vízvisszatartó intézkedések, (például; takarónövények alkalmazása szőlőben, forgatás nélküli művelés (no-till), erdősítés) angol nyelvű dokumentációi a következő főbb információkat tartalmazzák:

 1. Általános információk az intézkedésről

 2. A technológia leírása fényképes alátámasztással

 3. A technológia besorolása:
 • a technológia fő céljai,
 • művelési módok megnevezése, melyeknél az adott technológia alkalmazható
 • a technológia víz- és tápanyagvisszatartó hatása, eróziós viszonyokra gyakorolt hatása
 1. Műszaki előírások, végrehajtási tevékenységek, ráfordítások és költségek:
 • a technológia megvalósításának gyakorlati szempontú ismertetése, mérnöki jellegű adatok megadása,
 1. Természeti és emberi környezet:
 • a technológia alkalmazhatóságának környezeti szempontjai,
 1. Hatások és értékelés:
 • a technológia alkalmazásával járó termésmennyiségre vonatkozó becslések,
 • költség-haszon becslések,
 • klimatikus viszonyok befolyásolása,
 • talajtulajdonságokban bekövetkező várható változások.
 • stb.
 1. További referenciák az intézkedésről.

A dokumentációk itt érhetők el.

2023. április 6.

NYÁRI EGYETEM

Vízgazdálkodási, környezetgazdálkodási szakon vagy MSc, vagy PhD hallgató? Érdekelne a vízkészlet-gazdálkodás folyamata, illetve a vízbiztonsági kérdések tágabb megközelítési szempontjai? Itt a lehetőség! Várjuk jelentkezésedet az OPTAIN projekt nyári iskolájába: „Egészséges és ellenálló vízgyűjtők – A tudománytól a cselekvésig” címmel.

Bővítsd szakmai tudásod az alábbiakkal:

 • Természetes kisléptékű vízvisszatartó intézkedések (továbbiakban: NSWRM) tervezéséhez forgatókönyvek kidolgozása a környezeti tényezők és az érdekelt felek igényei alapján.
 • Az intézkedések tudományosan megalapozott elemzése lépésről lépésre.
 • Az intézkedések megvalósításához kapcsolódó szakpolitikai szempontok.
 • Konkrét helyszínen felmerülő valós helyzetek, a helyi érdekeltek és a felmerülő kihívások megismerése.
 • A megoldások bemutatása helyi érdekeltek bevonásával, visszajelzés és értékelés céljából.

Helyszín: Prága, Csehország
Időpont: 2023. július 2-8.
Jelentkezési határidő: 2023. május 15.

További információ – angolul – és jelentkezés: https://bit.ly/GwpCeeOptainSummerSchool2023

2022. október 4.

Balatongyörökön rendezték meg az OPTAIN éves projektértekezletét

2022. szeptember 19-23. között az ATK szervezésében rendezték meg az OPTAIN projektértekezletét, ahol a résztvevők ismertették a munkacsoportok előrehaladását és a mintaterületeken folyó munkákat. Az utolsó napon a Tetves-patak és a Csorsza-patak részvízgyűjtőjét látogatták meg a résztvevők, ahol helyi gazdák, illetve vízügyes- és agrár-szakemberek osztották meg a vízvisszatartó intézkedések kapcsán felmerülő tapasztalataikat. Ezúton is köszönjük segítségüket!

A projektértekezletről további információk itt olvashatók.

2022. július 17.

Hamarosan elérhető lesz az OPTAIN oktatási platformja

Egy új online platform készül annak érdekében, hogy az NSWRM intézkedésekkel kapcsolatos információk gyakorlati és kutatói alkalmazásokhoz is elérhetők legyenek. További információk itt érhetők el.

2022. július 17.

Mintaterület ismertető – 2. rész

Az OPTAIN projekt 14 különböző mintaterületet vizsgál Európa-szerte. Sorozatunk második részében a Sävjaån és Cherio vízgyűjtőt mutatjuk be. További információ itt érhető el.

2022. július 15.

Az OPTAIN projekt útja

Jelentős sikereket értünk el annak ellenére, hogy a projekt indulását nehezítette a COVID-19 járvány időszaka. Ismerje meg eddigi tudományos eredményeinket, és a projekt előrehaladásával kapcsolatos további fejleményeket itt!

2022. július 14.

Visszatekintés az OPTAIN varsói projektértekezletére

Az OPTAIN projekt partnerei sikeres projektértekezleten vettek részt, melyben megvitatták az aktuális feladatokat és egyeztettek az elért eredményekről. A rendezvény összefoglalója itt érhető el.

2022.július 13.

Klíma forgatókönyvek az integrált modellezéshez

Több klímamodell és forgatókönyv alapján, egységes módszertannal számítottuk a jövőben várható hőmérséklet, csapadékmennyiség és globálsugárzás adatokat az OPTAIN projekt környezeti modellezéséhez. Az eredmények összefoglalója itt érhető el.

 

2022. március 1.

A vízmegőrző intézkedések és megoldások előnyeit, hátrányait, valamint hatékonyságát bemutató találkozót szervezünk a Csorsza-patak vízgyűjtő területén.

Helyszín: 8272 Szentantalfa, Kút u. 1-5. (Szentantalfa Faluház)

Időpont: március 10. (csütörtök) 9:00-12:00.

A meghívó ezen a linken elérhető.

2022. február 24.

A vízmegőrző intézkedések és megoldások előnyeit, hátrányait, valamint hatékonyságát bemutató találkozót szervezünk a Tetves-patak vízgyűjtő területén.

Helyszín: 8684, Somogybabod, Kossuth Lajos u. 24. (Somogybabodi Polgármesteri Hivatal)

Időpont: március 3. (csütörtök) 9:00-12:00.

A meghívó ezen a linken elérhető.

2022. február 24.

A vízmegőrző intézkedések és megoldások előnyeit, hátrányait, valamint hatékonyságát bemutató találkozót szervezünk a Felső-Válicka vízgyűjtő területén.

Helyszín: 8945 Bak, Válicka u. 8. (Baki Agrocentrum Kft. konferenciaterme)

Időpont: 2022. március 7. (hétfő) 9:00-12:00.

A meghívó ezen a linken elérhető.

2021. szeptember 24.

Intézetünk is csatlakozott az Európa-szerte megrendezésre kerülő és nagy népszerűségnek örvendő Kutatók Éjszakája programhoz, melyen az OPTAIN is ismertette a projekthez kapcsolódó főbb tevékenységeit és céljait 2021. szeptember 24-én.

 

2021. szeptember 15.

OPTAIN események

Az OPTAIN projekt az elmúlt hat hónapban is bővelkedett eseményekben. A legfontosabb történésekről, eredményekről itt található információ.

2021. szeptember 14.

Mintaterület ismertető – 1. rész

Az OPTAIN projekt 14 különböző mintaterületet vizsgál Európa-szerte. Sorozatunk első részében a Čechtický-patakot és a La Wimbe-t mutatjuk be. További információ itt érhető el.

2021. szeptember 13.

A természetes, kisléptékű vízvisszatartó intézkedéseknek rendkívül sokrétű tudományos alapja van. A következőkben bemutatjuk, hogy mik a legfontosabb tudnivalók az NSWRM-ekről.

2021. május 31.

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi, vízvisszatartó intézkedésekkel kapcsolatos kérdőív kitöltésével.

2021. május 6.

Az OPTAIN projekt információs standja elérhető lesz a NAK Szántóföldi Napok rendezvényén, 2021. június 9-én és 10-én Mezőfalván. Várjuk az érdeklődők kérdéseit a projekttel kapcsolatban, emellett a vízvisszatartó intézkedések témában lehetőség lesz egyéni konzultációra.

2021. május 5.

2021. április 16-án tartottuk az ATK TAKI – OVF: 1. OPTAIN érdekelt felek találkozót. Az online konzultáción bemutattuk a kutatási projektet és a vizsgálatba bevont hazai mintaterületeket, ismertettük a természetes kisléptékű vízvisszatartó intézkedések terminológiáját, majd feleletválasztós, interaktív kérdésekkel és megbeszélés formájában egyeztettünk a résztvevőkkel a tápanyagmegtartó és vízvisszatartó intézkedésekkel kapcsolatban.

A rendezvényhez kapcsolódó dokumentumok a következő linkeken érhetők el:

A konzultáción megadott formában és témákkal jelentkezni fogunk a projekt előrehaladtával. Az érdeklődők csatlakozása a projekthez folyamatos, a jelentkezéssel kapcsolatos információk itt találhatók.

2021. május 3.

Az OPTAIN munkatársai részt vesznek az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) és ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) által szervezett „Többszereplős együttműködések és élő laboratóriumok” online konferencián 2021. május 25-én, melyben a Horizont Európa program 6. klaszterének pályázati felhívásai (Élelmiszerek, biomassza-alapú gazdaság, természeti erőforrások, mezőgazdaság, környezet) kerülnek bemutatásra, ahol a többszereplős együttműködésre irányuló megközelítés kiemelt jelentőséggel bír.

2021. március 30.

Megjelent az OPTAIN első hírlevele angol nyelven, melyben olvasható egy bemutatkozó interjú Prof. Dr. Martin Volk-al, a projekt koordinátorával; összefoglalja a legfontosabb információkat a projektkezdő konzorciumi értekezletről; ismerteti a sokszereplős referenciacsoport fő működési elveit, és kapcsolódási lehetőségeit a projekthez; bemutatja, hogy mit ért a projekt a természetes kisléptékű vízvisszatartó intézkedések alatt, valamint tájékoztatást ad az OPTAIN és WATERAGRI kutatási projektek közti együttműködésről. Az oldal alján lehetőség van szavazáson való részvételre, melyben felmérik, hogy a természetes kisléptékű vízvisszatartó intézkedések mennyire ismertek a honlap látogatói számára. A hírlevél erre a linkre kattintva érhető el.

2021. február 5.

A NAKlap 2021 januári számában megjelent a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével az OPTAIN projekttel kapcsolatos ATK TAKI – OVF felhívásunk „Klímatudatos gazdálkodást elősegítő megoldásokat keresnek” címmel. Bővebb információ a Naklap IX. évf. 1. szám, 11. oldalán olvasható.

1. ábra. NAKLap illusztráció az OPTAIN projekthez (Forrás: NAKLAP, IX. évf. 1)

2021. január 10.

Elindult az együttműködés az OPTAIN és WATERAGRI projektek között. A WATERAGRI projekt fő célkitűzésiről és a két projekt kapcsolódási lehetőségeiről Prof. Dr. Miklas Scholz adott tájékoztatást. További információ a projekt angol nyelvű oldalán érhető el.

2020. szeptember 21.

Az OPTAIN projekt kezdő konzorciumi értekezletére online került sor 2020. szeptember 8-tól 10-ig. További információ a projekt angol nyelvű oldalán érhető el.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás